کودکان نقاشی میکنند چرا که از حرکت و فعالیت لذت میبرند و آن را نوعی رفتار بازیگونه به حساب میآورند و آنچه در ناخودآگاه دارند، روی کاغذ ترسیم میکنند. به همین دلیل میتوانیم با تحلیل نقاشی کودکان، به انگیزهها و کارکردهای آنها دست یابیم. روانشناسان كودك تحلیلهای زیادی از نقاشی آنان میكنند و میتوانند به زوایای پنهان روحیات كودكان و مشكلاتی كه هرگز به زبان نمیآورند و گاه والدین هم به آن اشارهای نمیكنند پی ببرند.
هنگامی که او افراد خانواده اش را در نقاشی نشان می دهد، خود را کمتر کنترل می کند و با آزادی تمام ترس ها، تمایلات، احساسات، جاذبه ها و تردیدهایش را بیان می کند چه خود موضوع نقاشی اش را انتخاب کرده باشد و چه بنا بر خواهش بزرگترها موضوعی را نقاشی کند. بنابر نظر کورمن، برای آنکه نتیجه بهتری گرفته شود می توان از کودک خواست که تصور خانواده ای جز خانواده خودش را نقاشی کند. بدین ترتیب توجه کودک از خانواده خودش دور می شود و با راحتی بیشتری گرایشات درونی و شخصی خود را بروز می دهد. ولی در هر حال تصویری که او می کشد مربوط به خانواده خودش خواهد بود. زیرا به نظر او خانواده اش تنها خانواده ای است که می شناسد و در آن زندگی کرده است. در تجزیه و تحلیل نقاشی کودک از خانواده، باید هر دو قسمت چارچوب و محتوی نقاشی را مدنظر داشت
اعضاء یک خانواده هماهنگ در نقاشی کودکان، همیشه با هم و دست در دست هم نشان داده می شود. نزدیک شدن دو یا چندین شخصیت نشانگر انس و لذت واقعی آنها و یا تمایل کودک به آنها است. کودک خودش را نزدیک شخصی نقاشی می کند که حس کند در کنارش راحت است و یا او را بیشتر از همه دوست دارد.
نقاشی بزرگی كه همه صفحه را بگیرد نشانه اعتماد به نفس كودك است، اما كودكی كه نقاشی ریز و كوچكی در یك گوشه صفحه میكشد و بقیه را سفید میگذارد اغلب از اعتماد به نفس كمی برخوردار است.
استفاده از خطوط شكسته و لرزان نیز همین حالت را نشان میدهد.
در بیشتر نقاشیهایی كه كودكان ترسیم میكنند، همیشه یك شخصیت اصلی وجود دارد كه كودك بیشترین بار احساسی خود را چه به صورت عشق و ستایش و چه به صورت ترس و دلهره روی او مستقر میكند.
این شخصیت اصلی غالبا قبل از دیگران ترسیم میشود، زیرا او اولین شخصی است كه كودك به او فكر میكند. این شخصیت اصلی، همیشه در اندازهای بزرگتر از دیگر اشخاص و با جزئیاتی بیشتر و كاملتر ترسیم میشود.
گاهی ممكن است كودك احساس گناه و تقصیری را كه تجربه كرده و جرأت نكرده آن را ابراز كند در نقاشی و در قالب حیوان نشان دهد.كشیدن حیوانات درنده نشانه فشارهای درونی و مخفی كودك است.
در زیر نمونه هایی از تحلیل نقاشی هایی که در مهد کودک من انجام شده است می بینید: